Swevers Vastgoed

011 255 155

Immobiliën fotografie

Wat heb je nodig als fotograaf om immobiliën te fotograferen?

Een fullframe camera met een groothoeklens en een degelijk statief.

immofotografie4

Een groothoeklens is een must. Dit is een objectief met een grote beeldhoek.
Dit betekent dat zij veel van de omgeving voor hun kunnen vastleggen. Een groothoeklens is zeer geschikt voor landschaps-, architectuur en interieurfotografie, waarbij het belangrijk is dat er veel van de omgeving inbeeld gebracht wordt.
Het enige nadeel wat bij deze soort lens voorkomt is dat je te maken hebt met het vertonen van vertekeningen. Door deze vertekening gaat aan de rand van de foto lijnen buigen.
Deze zijn makkelijk recht te trekken in de nabewerking.
Om zo min mogelijk werk te hebben bij de nabewerking is het aangewezen om met een degelijk statief te werken. Ook om ingebouwde waterpassen aanwezig te hebben op het statief om je opnames zo recht mogelijk te doen krijgen.

Voor de rest is het aan de fotograaf om geweldige foto’s te maken.

Waar moet een fotograaf op letten?

Een goede foto valt niet op, de interesse gaat direct uit naar de inhoud van de foto.
Een slechte foto valt wel meteen op, dar wordt de aandacht afgeleid van de inhoud en komt de focus op de kwaliteit van de foto te liggen. Dit is niet de bedoeling.
Als fotograaf ga je op de eerste plaats op verkenning in de woning.
Zo krijg ik een correct beeld en snuif je de sfeer op van alle kamers om de juiste cadrage van die kamers te kunnen nemen om zo de perfecte foto maken uit de juiste hoek.
Eens de juiste hoek en cadrage gekozen te hebben ga je rekening moeten houden met de sfeer van het huis. Elk huis heeft een andere sfeer en uniek karakter.
Het is nu aan de fotograaf om deze elementen over te brengen.

De eigenaar van het pand kan extra sfeer elementen hebben aangebracht voor de fotoshoot. Ze kunnen kaarsjes hebben aangestoken, verse bloemmetjes gehaald of een mooie gepresenteerde fruitkom. Deze zouden dan ook in beeld gebracht moeten worden. Kaarsjes worden gelinkt aan gezelligheid en bloemen zorgen voor vreugde in huis.

k

Maar alles kan teniet gedaan worden door de foute belichting.
Bij het fotograferen van immobiliën heb je nooit het perfecte licht wat je wilt.
Voor de buitenfoto’s wil je altijd een stralende zon zowel op de voor al achtergevel.
Maar de zon draait niet op 5min tijd. Daarom kan het zijn dat je meerdere keren naar dezelfde woning moet gaan om het beste van de woning te laten zien.

buiten biesdelle
Ook voor de binnenfoto’s speel je met het licht en met de kleurtemperaturen.
Om de sfeer tot zijn recht te doen komen meng je daglicht met het aanwezige licht van de sfeerlampjes binnen. Je moet er ook op letten dan de lichtbronnen niet uitgebrand worden.
Het is ook belangrijk dat je kijkt naar welke kleur er van de lichtbronnen af komt en welke je daarvan in de ruimte binnen laat. Zo is daglicht vaak blauw, lampenlicht geel/rood en TL vaak groen. Je kan je witbalans ook niet kiezen op meerdere lichtbronnen en dan zal je dit digitaal moeten corrigeren.

Hieronder een voorbeeld van een badkamer die ik op drie manieren heb moeten belichten om hierna tijdens de nabewerking deze samen te voegen.

binnen

Belichting

Foto 1 = De lichtinval van buiten
Foto 2 = De juiste belichting van de badkamer
Foto 3 = De kamer achteraan

Doordat ik alles fotografeer met manuele instellingen kan ik meer bereiken en bekomen.
Als je automatisch of semi automatisch fotografeert ga je nooit het resultaat behalen als hieronder.
Wanneer je deze drie foto's combineert verkrijg je een beeld van de badkamer die alle hoeken en kanten mooi en duidelijk weergeeft.

ok
Dus een immobiliën fotograaf moet ervaring hebben in het vinden van de juiste hoek, de goede lichtinval en het nabewerken met behulp van photoshop.